Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Αγροτικά Μνημεία της περιοχής των Κάτω Αμπελοκήπων

Θαυμαστή κατασκευή νερόμυλου για την διοχέτευση του νερού στον ποταμό

 Αγροικίες, αλώνια, νερόμυλοι, πηγάδια, ξερολιθιές, στέρνες, πατητήρια, φούρνοι, γεφύρια, κρήνες, μονοπάτια και πολλά άλλα κτίσματα αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης, τα περισσότερα προϊόντα ανώνυμης, χρηστικής, λαϊκής αρχιτεκτονικής, διατηρούνται σήμερα στην περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων. Πρόκειται για μνημεία της αγροτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
      Κατασκευές που διηγούνται με τον πιο εύληπτο τρόπο την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, κυρίως του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της περιοχής και της αγροτικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Κατασκευασμένα με τεχνικές κατασκευής που απαιτούσαν ιδιαίτερη δεξιότητα, απειλούνται σήμερα με καταστροφή ή αλλοίωση από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες. 
Παραδοσιακή κρήνη: Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε την βασική εστία υδροδότησης του οικισμού, αλλά και υπαίθριο πλυντήριο για το πλύσιμο των ρούχων. Μέρος της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής των γυναικών του οικισμού είχε ως σημείο αναφοράς τα "Λυμπιά" 
      Στόχοι της έρευνας είναι η ανάδειξη αυτών των αγροτικών μνημείων, που ταυτίστηκαν με των αγώνα των κατοίκων για επιβίωση και η ανίχνευση των σχέσεων που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με τα μνημεία αυτά. Επίσης στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή σχετικά με τους κινδύνους που τα απειλούν και τους τρόπους προστασίας τους.  Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της επιστροφής ανθρώπων στην ενδοχώρα της Ελλάδας, των νέων αναγκών της αγροτικής παραγωγής, της τουριστικής πίεσης ή της νοσταλγικής θεώρησης ενός χαμένου πια τρόπου ζωής, παρατηρούμε ένα συστηματικό ενδιαφέρον γύρω από το αγροτικό τοπίο και των σχετικών αγροτικών κατασκευών που φιλοξενεί.

Μέρος παραδοσιακού ελαιοτριβείου που αποτυπώνει την μοναδική τεχνική κατασκευή
      Ο οικισμός των Κάτω Αμπελοκήπων για αιώνες στήριζε και στηρίζει την οικονομία του στον αγροτικό τομέα και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αγροτική του κληρονομιά.  Υπό το πρίσμα αυτών των σύγχρονων εξελίξεων, η έρευνα και η μελέτη των κτισμάτων της αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης ανοίγει τη συζήτηση για το νομικό πλαίσιο προστασίας, την τουριστική, λειτουργική και εκπαιδευτική αξιοποίησή τους, τη σχέση τους με τον άυλο πολιτισμό του οικισμού και τα σχετικά επαγγέλματα του αγρότη και του βοσκού, αλλά και τους τρόπους προστασίας και ένταξής τους στο απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της ιδιαίτερης πολιτισμικά περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: