Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Καταγραφή και Ανάδειξη Δημοτικών Σχολείων Νότιας Μεσσηνίας

      Το Εικονικό Μουσείο Πολιτισμού Νότιας Μεσσηνίας έχει βασικό στόχο την έρευνα, την διάσωση και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της νότιας Μεσσηνίας.  Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Καταγραφή και Ανάδειξη Δημοτικών Σχολείων Νότιας Μεσσηνίας".  Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή των σχολείων, με σκοπό τη μελέτη, την  προστασία και την ανάδειξή τους. Το ερευνητικό πρόγραμμα, πέρα από την επιτόπια καταγραφή, τη βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα, θα συγκεντρώνει φωτογραφίες, έντυπο υλικό και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των σχολικών κτηρίων.  Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει να εντάξη την ιστορία των σχολείων στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, με την ενεργό συμμετοχή τους στην καταγραφή, την πληροφόρηση και την τεκμηρίωση των σχολικών κτηρίων.  
      Το πρόγραμμα θα συντονίζει μία ομάδα ατόμων, με την υποστήριξη εθελοντών και συνεργατών.  Η συντονιστική ομάδα θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τοπικούς φορείς, στα πλαίσια συνεργασίας σχετικά με την αναζήτηση και διάσωση ιστορικών τεκμηρίων που αφορούν τα σχολικά κτήρια.  Το σύνολο των στοιχείων ανά σχολείο θα παρουσιαστεί στην διαδικτυακή σελίδα του Εικονικού Μουσείου Πολιτισμού (http://kato-minagia.blogspot.gr/), ενώ απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης με όλες τις φωτογραφίες που θα σταλούν καθώς και η έκδοση βιβλίου με το σύνολο των τεκμηρίων ανά σχολείο.
      Τέλος, το σύνολο των ιστορικών τεκμηρίων των Δημοτικών Σχολείων της Νότιας Μεσσηνίας, θα παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση στο μελλοντικό Μουσείο Σχολικού Πολιτισμού, στο ιστορικό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, μετά από την σχεδιαζόμενη αποκατάστασή του από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει ηλεκτρονικά οποιοδήποτε τεκμήριο αφορά το σχολείο του οικισμού του {φωτογραφίες (παλιές και νέες), προφορικές μαρτυρίες, έντυπο υλικό κλπ.}.  Διάσωσε και διάδωσε τον πολιτισμό και την ιστορία του σχολείου σου, βάζοντας το αποτύπωμα σου στην ιστορία του τόπου.  Γιατί για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε πίσω.  Αυτή είναι η κληρονομιά μας, αυτή είναι η ταυτότητά μας!

  • ·       Email αποστολής στοιχείων: emuseum.culture@gmail.com
  • ·       Τηλ. Επικοινωνίας: 697 8010753


*Αντίγραφο δελτιου καταγραφής θα αποστέλλεται στην βάση δεδομένων της Monumenta για περαιτέρω μελέτη, προστασία και ανάδειξη των σχολικών κτηρίων.
* Οδηγίες φωτογράφισης:
1. Ρυθμίστε τη μηχανή (Πρόγραμμα έκθεσης: P, Εστίαση: SAF, Ισορροπία λευκού:
Daylight, (ή Αυτόματο αν φωτογραφίζετε σε χαμηλό ή τεχνητό φωτισμό),
ISO: 200 (ή Αυτόματο αν φωτογραφίζετε σε χαμηλό φωτισμό)
2. Βρείτε τη γωνία λήψης, στήστε το τρίποδο (αν έχετε)
• Ελέγξτε την κατεύθυνση του φωτός για τις σκιές.
• Βεβαιωθείτε ότι η γωνία λήψης συμπεριλαμβάνει όλο το κτήριο καθώς και το περιβάλλον όπου βρίσκεται.
• Μελετήστε τα εμπόδια, όπως αυτοκίνητα και καλώδια.
3. Ελέγξτε την φωτομέτρησ
4. Ελέγξτε την εστίαση
5. Καδράρετε
• Δώστε στο κτήριο «αέρα να αναπνεύσει» μέσα στο κάδρο.

• Προσπαθήστε να διορθώσετε τις παραμορφώσεις προοπτικής, όσο γίνεται.}

Δεν υπάρχουν σχόλια: